pühapäev, august 17, 2008

 

Koppel ja karjamaa

Küsimus:
meil tekkis läbi suvise Eestimaa sõites selline küsimus: miks käivad hobused koplis ja lehmad karjamaal ja mis vahe üldse on koplil ja karjamaal?

Vastus:
Koppel on mingi aia või taraga piiratud ja selle aediku piires saavad loomad vabalt liikuda. Karjamaa on piireteta ja elukad (enamasti lehmad) pannakse kettipidi maa külge kinni.
Kahtlane sisetunne ütleb mulle, et karjamaa ja kopli mõistete vaheline piir on tegelikkuses hägusem. Mitte küll nii hägune, kui hobuse ja lehma vaheline piir linnainimese (kes kord aastas läbi suvise Eestimaa sõidab) jaoks aga siiski hägusem, kui minu lihtsustatud arvamus.


Comments:
Karjamaa on mõeldud KARJATAMISEKS st seal kasvab piisavalt palju rohtu, et loomad, (ükskõik, kas lehmad või hobused) saaksid ise kogu oma vajaliku toidu hankida.

Koppel on mõeldud põhiliselt liikumisvajaduse rahuldamiseks, seal võib ka rohtu kasvada, aga loomad saavad põhilise toidu ikkagi mujalt.
Nii koppel kui karjamaa on tänapäeval aiaga piiratud, normaalne inimene oma loomi ei ketita.

Lehmad käivad karjamaal sellepärast, et neid pole mõtet koplis jooksutada, vaid eesmärk on nad ikka võimalikult täis sööta, et rohkem piima saaks. Hobused võivad käia nii koplis kui karjamaal.

Karjane
 
Ma põle Koplis ühtegi hobust näinud...
 
Kuhu on kadunud Vadim!
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Alates 24. November 2005.