esmaspäev, märts 27, 2006

 

liikluskultuur.

Küsimus:
vbl on seda juba kysitatud, ausaltöeldes pole kõiki küsimusi-vastuseid läbi lugenud, aga küsimus järgmine:
kas Sa näed lahendust kaosele, mis valitseb Eesti liikluses?
Näited: Tallinnas panevad mingid vennad lihtsalt punasega üle ja siis nõeluvad kogu aeg, tln-tartu mnt-l lihtsalt kuskil kose või mäo kandis tekib vahel kolm rida, sest mingid vennad tahavad mööda sõita ja eriti ei viitsi vaadata kas keegi vastu tuleb...jne. Ja mente ka kuskil pole ja kui oleks ega siis midagi ei juhtuks ka.
PS kui arvad et ma mingi 100 aastane vanapapi oled, siis ei, olen 20.

Vastus:
Lihtsat ja kiiret lahendust ma ei näe. Joobes juhtide taltsutamiseks tõsteti trahve, ikkagi on numbrid liiklusstatistikast üsta hirmuäratavad. Punatule vargaid püütakse videokaamerate abiga aga kätte saadakse ju tegelikult ainult kübeke ja nähakse jäämäe tippu. Nõelujaid ei jaksa keegi püüda. Nüüd siia järge võib kiunuda, et politseil pole ressursse. Kärss on ka kärnas muide.
Tegelt teeb tigedaks, kui peavad kinni mingi lahtise turvavöö pärast, kui kõrvalt pannakse raske lauluga mööda ja punase alt läbi.
Istu mõne soomlase juhitavasse autosse. Mees peab kinni kiirusepiirangutest, näitab igal pool suunda ja üldse sõidab rahulikult. Meil on aga piisavalt neid lolle, kes nõeluvad ja loodavad kiiremini edasi saada. Sujuv liiklus oleks tegelikult palju kiirem kõigile. Aga millal see meie juhtide ajusse jõuab, seda ma ei julge ennustada.
Võtame näite: kui seisad valgusfoori taga Liivalaia tänaval tolle Tatari valgusfoori juures suunaga Olümpsi poole. Kui tuleb roheline tasub esimese paari käiguga ajada kiirus ca 45 peale, siis lükata kolmanda käigu kanti ja jätkata samal kursil (kindlalt alla 50). Peale järgmist valgusfoori ei tohi ka veel kiirust tõsta. Kui jõuad Lembitu-Juhkentali valgusfoorini ja seal rohelise ette lööb, siis võid Raua tänavani juba päris hea vingaaliga panna... 55 ütleme. Sõltub kui palju neid soodasi teele satub, kes lajatavad kiiruse 65 peale ja järgmise valgusfoori ees pidurdavad. Mul on tühjade tänavatega õnnestunud rohelises laines surfata Russalka juurest hullumajani.
Kui kõik mängiks sekundite mängu rohelise lainega ja regulliks kiirust vastavalt lainele, siis oleks üsna sujuv liiklus või mis?


Comments:
Ei pea kindlasti rahulikult sõitma, tuleb mõelda sõites. Sest tegelikult on meie ummistunud tänavate juures kindlasti abiks juhid kes väga kaua foori taga ei passi kui roheline põleb. Aga lihtsalt võiks veidi mõttega ringi vaadata ja aru saada asjadest, näiteks sellest et järgmise foori taha pole mõtet jõuda enne kui seal roheline põlema läheb. Ja näiteks sellest millal on mõtet natuke kollaka rohelisega läbi pressida ja millal seda ei tohiks teha kuna teistele ette jääd.
 
Kaosele peaks vist järgnema anarhia ja see tähendab,et kõige hullem on alles ees.Varuge tikke ja soola ning käige jala ja kui võimalik, siis ainult kinniseid tagahoove pidi....ka siis leiab teid juhitamatu SUV nässus roolitaguse tihendiga.
Kõlab ju lootusrikkalt?
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Alates 24. November 2005.