reede, veebruar 03, 2006

 

uksekoodid

Küsimus:
Kuidas postiljonid neile postkastidele ligi pääsevad, mis kortermajade
lukus olevate välisuste taga on? Neil ei ole ju ometi kõigi uste võtmeid
või uksekoode?

Vastus:
Võtmete küsimus on ilmselt lahendatud kombinatsiooniga universaalvõtmetest, kellajalisest kokkuleppest ja ukse taga passimisest.
Koodidega uste lahendus on lihtsam. Juba ammusel nõuka ajal, kui esimesed koodlukud installiti "eliitrajoonides" oli nii liftiparandajatel, torumeestel kui ka postiljonidel ja pesumasinamehikestel teatud koht, kuhu kraabiti võtme otsa, mündi või muu sarnase vidinaga antud ukse kood. Neid koode leiab ka tänapäeval sirgeldatuna kuhugi ukse lähedusse. Peab vaid teadma, kust otsida. Mõnes mõttes võid vihjeid saada, kui tellid endale pesumasina parandaja ja lähed samal ajal õue koera pissitama. Lisainfo korras võin öelda, et kollasega lumele joonistatud sirgeldustest ei tasu otsida.


Comments:
eks need Kadrioru koodid kah ole kuskil sealsamas seina peal kirjas ;)
 
khm, siinkõneleja võib täiesti informeeritud inimesena öelda, et postiljonidel on kõigi vajalike uste võtmed. jah, täpselt nii. koodidega ei mässata ja ukse taga passimist ei saa lubada. muidu kohe penskarid kisama, et pole oma lehte või kroonikat või mida iganes kätte saanud. /kord suvel sai antud ametis kätt proovitud:)
 
Vastava ala asjatundjana võin öelda, et uutes ja renoveeritavates/remonditavates majades (kus vahetatakse ka välisuks) tehakse kõigile ustele ühtne lukusüsteem (vähemalt mõistlikud tellijad teevad nii). Ja üks võti läheb ka postiljonile. See võti avab siis ainult ust (või uksi) mis viivad postkastideni.
 
Seega võib postiljoni koksamise teel saada 10te või 100de majade peavõtmed? Normaalne. Nii ma umbes arvasingi.
 
ma olen täheldanud et vahetevahel uksekoodid korduvad. ma saan ühe koodiga sisse kahte sama kvartali maja trepikotta ja ühte väheke kaugemal asuvasse majja. vahel on ka näiteks sedasi et ühe trepikoja kood on teise (teadaoleva) trepikoja kood näiteks 1 rea võrra nihkes. oletame et koodlukul on 2 rida nuppe (ülevalt alla loetakse) ja esimese trepikoja kood on 1,2,6,7, siis teise trepikoja kood on 2,3,7,8. sageli on koodid paigutatud sedasi et oleks visuaalselt lihtne meelde jätta. kui on 3x3 nuppu siis kasutatakse näiteks pea diagonaali ja paremat ülemist nuppu ehk siis 1,5,9,3. samuti tean ma juhust kus inimene teadis et tema uksekood on 3,9,7,5,1, teadmata et numbreid võib sisestada konkreetsel juhul suvalises järjekorras. ta oli oma uksekoodi meelde jätmisega alailma hädas ja külalised ei suutnud ka iialgi meelde jätta seda koodi. hiljem "kood murti" ja inimene oli üliõnnelik kui sai teada et tema uksekood tähendab lihtsalt paarituid numbreid.
 
ei, vadim, see ei olnud üleskutse postiljonide mahakoksamiseks. kui sa ilusti oma muret selgitad, võib juhtuda, et nad lasevad su niisama ka uksest sisse (välisuksest ikka, korteriteni nende jurisdiktsioon ei küündi).
 
nalja võib saada ka siis, kui tellid mõne teistmoodi väljaande kui seni. see ei tule, ehkki teised käivad. uurimise käigus võib selguda, et nt ajakirja tooval postiljonil su võtit pole - seda toob hoopis keegi teine kui hommikul lehti. nii et uus koopia uuele inimesele.
 
kuna minu ema juhtub olema korteriühistu esi"mees" ja ajas mõni aeg tagasi suurt välisuksepoliitikat, siis oskan ka mina paar asja öelda. nimelt vähemalt meie linna postiljonidel on nii koode kui võtmeid. koodidega on ju kergem: need on paberil kirjas ja üht/paari paberit sirvida on palju lihtsam kui mingit hiigelsuurt võtmekimpu/mingeid suuri võtmekimpe sirvida. samas ei suuda postiljonid kuigi diskreetsed olla, isegi kui kästakse, ja ema viskas pärast kolme koodivahetust postiljonile võtme pihku ja parastas. ema nimelt tahtiski uusi uksi loomulikult selleks, et võõrad sisse ei saaks ja trepikojas ei laliseks. seetõttu on meil ka kõigil trepikodadel erinevad võtmed, ega kõrvaltrepikoja inimesed siis eriti vähem võõrad ole kui vastasaja omad. muuseas on kolmele trepikojale olemas ka universaalvõtmed ning kui nüüd natuke mõelda, siis võib hakata mõtlema, et äkki ongi olemas seesugune universaalvõti, mis absoluutselt kõik trepikojalukud avab (magnetvõti ikka; ja vähemalt ühe firma lukud). aga postiljonid ei saaks seda võtit kunagi, koksamine olekski siis ju lausa tragöödiline.
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Alates 24. November 2005.