kolmapäev, september 21, 2005

 

Eesti internet

Küsimus:
Polegi ammu tylitanud.
Hiljuti kerkis keerukas kysimus:
kui Linnar Viik on "Eesti Interneti isa"
ja Anne Villems on "Eesti Interneti vanaema"
(Nii va"hemalt va"idavad meie ajakirjandusva"ljaanded)
Siis minul igatehes tekib kysimus: "Kes kurat on Eesti Interneti EMA ja
kes VANAISA?"
Samuti: "Kas Eesti Interneti probleemid on tingitud sellest, et Eesti
Interneti sugulussidemed on segased ja sassis nagu kuradima Mehhiko
seebiseriaalis?"

A.

P.S. Kas on m6eldav, et "Eesti Interneti vanaisa" v6iks olla Endel
Lippmaa v6i on tegu Ristiisaga?

Vastus:
Ma juba mõtlesingi, et kuhu Sa jäänud oled. Aga kus hundist mõtled, seal...
Küsimuse keerukus seisnebki asjaolus, et Eesti internet on Mehhiko seebiseriaalide algmaterjal. Pihku itsitamine ja kirumine on üle dramatiseeritud ilgeks irvitamiseks ja pisarateks, aga muidu on kõik sama - kes kelle ära sööb. (Nagu vanas heas multifilmis põrsakesest, kes oskas kabet mängida).
Ma ei julgeks Linnarit küll Eesti interneti isaduses süüdistada, aga eks tal meie interneti sünnis oma sõrm ikka mängus oli.
Mehhiko seebis on isaduse tuvastamisega tavaliselt raskusi ja emadusega on küsimusi siis, kui laps on orb või lapsendatud. Eks ole.
Meil on äkki sama kamm, Anne on tegelikult ema ja Linnar on üldse vanaisa (või vanaisa hea semu). Endel Lippmaa võiks minu hinnangu kohaselt olla konkureeriv, kuid mitte välistav pulmavana koos Enok Seiniga.
Kui isa ja vanaema on teada, (minu versiooni kohaselt vanaisa (või tema sõber) ja ema) siis ei olegi eriti tähtis, kes need ülejäänud tegelased on, sest maimuke on ju igati terve ja tore tegelane ning suudab iseseisvalt juba sellist tolmu üles keerutada, et ajakirjandus ei saa ka enam sotti.


Comments:
Soovimata alahinnata perekond Lippmaa rolli pakuksin vanaisaks hoopis Richard Villemsi (meenub kunagi tele tarbeks tehtud intekas Jaak Lippmaaga, kes samuti Richardi rolli esile tõi).
 
Vanaisa võiks küll Richard Villems olla, aga muus osas on vastus nii mööda kui mööda.
Kui igasugu nääklemised ja heietamised kõrvale jätta võib "päris" interneti (FidoNet oli enne) isadeks lugeda ikkagi Lippmaasid ja Andres Baumanni KBFI-st, ning Ants Wõrku ja seltskonda Cyberist, kes said Interneti eestisse toomisega hakkama peaaegu samaaegselt ja teineteise tegevusest midagi teadmata (teada tahtmata). Maimukest aitas elujõuliseks kasvatada vader Enok Sein hilisema haridus- ja teadusvõrgu EENeti direktorina. Hiljem oli neid Internetiga tegelvaid (ja oma välisühendust omavaid) asutusi juba jalaga segada: EENet, EstNet, ASO, Estpak Data, Data Telecom, Uninet jne. kes kõik on vähemalt või rohkemal määral tegevad tänapäevani (EstNet ja Estpak Data olid mõlemad Eesti Telecomi firmad, millest teine lõpuks Eesti Telefoniga liideti ja esimene liikus kaabellevi turule), uusi tegijaid, kellel oleks päris oma välisühendused, pole vahepeal juurde tulnud (Microlink Online, Starman ja STV kasutavad teiste pakkujate välisühendusi).
 
Grr, valetan, ASO-l pole kunagi oma välisühendust olnud, ma ei teagi miks ma selle sinna nimekirja kirjutasin.
 
Aijah, unustasin mainida, et Cyberis toimis enne KBFI püsiühenduste käima panekut UUCP ühendus. Kas seda võib internetiks pidada? Jah! Kas Eesti internetiks? Ei, kuna kasutati .su domeeni mis tähendas Nõukogude liitu. Aga arvestades, et Cyber jõudis KBFI-st ette UUCP-ga ja KBFI jälle Cyberist ette püsiühendusega, on minu arvates interneti isadeks Cyber ja KBFI mõlemad, mis siis, et nad Pearu ja Andrese kombel kumbki oma asja ajasid.
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Alates 24. November 2005.