neljapäev, august 11, 2005

 

odavise

Küsimus:
küsimus on ajendatud käimasolevast MMist.
Odavise tundub esmapilgul väga lihtne ala - võta piik ja viska nii kaugele kui suudad. Samas, kui hakata vaatama tavalisi inimesi siis tundub, et asi ei olegi nii lihtne. Tundub, et inimesed jaotuvad laias laastus kahte: on need kes suudavad oda (ka palli muuseas) visata ja need, kes üritavad küll aga viskes pole "tõmmet" ja oda/pall lihtsalt ei lenda. Jõunäitajatega pole sealjuures tavaliselt midagi tegemist. Miks see on nii, et osadel inimestel tuleb viskeliigutus iseenesest ja teised ei saa isegi suure harjutamise peale oda lendama (näiteks kümnevõistluses on osad sellid sellised, treenivad küll aga ei lenda, Eduard Hämeläinen nt.) ?

Vastus:
Tähelepanek on õige. Ma täiendaksin. On täielikud kobakäpad. Need, kes viskavad/heidavad kaugele kui joppab.Ning need, kes lihtsalt võtavad suvalise eseme kätte ja lajatavad selle nii kaugele, kui silm ulatab. Paneks binokli peapaelaga silme ette, siis lennutaks veel kaugemale.
Lennutamise teema äsjaste sündmuste tõttu peab saama hetkelise leinaseisaku ka igas soliidses blogis. Täiesti ilma naljata. Siin on minu kurb paus:














Tänan!

Kes soovib ühineda leinaseisakuga jätku ka oma blogisse 14 tühja rida, kui sõnu ei jagu. Me ise teame, mis nende tühjade ridade taga on. Polegi mõtet sõnu otsima hakata.

Odav-iske juurde tagasi. Mäletan, et aasta vanem koolivend viskas iga talv paar lumepalli kooli aula katusele. Aula oli teisel korrusel, kahe korruse jagu kõrge, kõige all oli veel poolkeldris garderoob. Korruste kõrgused siis ikka koolimajale kohased, mitte mingid standardi järgi tehtud 2.40.
Kui see kutt oli 6-7ndas klassis (13-14 aastane), siis kooli spordipäeval ta sai palliviske tulemuseks 72 meetrit. Teise palli viskas ta kaugemale ja seda ei leitud surnuaiast ülesse. Ja kolmandat katset ta ei saanudki teha

Viskamise värk on sõltuvuses tasakaalutundest, kordinatsioonist ja rütmitunnetusest. Inimene, kes suudab jooksuga saavutatud kiiruse õigel hetkel edasi anda käest sobivas suunas lahti lastud esemele kogu liigutust sujuvalt ajastades ongi võitja.
Kui see asi loomulikult ei tule, siis raske tööga annab asja natsa parandada aga siis võib jääda eluaeg sinna kärss kärnas kulli-kirja viskajate kampa.

Head treenimist! :)


Comments:
Vat nüüd ma hakkasin mõtlema, miks kooliajal kuidagi palliviskes tulemusi ei saanud - no ei lenda, tee, mis tahad. Kuuli see-eest tõukasin klassis teisena, olemata sealjuures mingi turske tädi. Oleks siis mõelnud sellele, oleks asja parandanudki ehk - nimelt palli püüdma visata nagu kuuli ja kuuli tõugata nagu palli.
Ms kaugushüpe kah kehvake, kõrgus parim jällegi :)
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Alates 24. November 2005.