neljapäev, juuli 21, 2005

 

kitarrikeeled

Küsimus:
Küsimus selline, et miks mu kitarril alati kõige peenem keel mängimise käigus kõige vähem häälest ära läheb? Erinevus on suht suur, teinekord on mõni keel peaaegu veerand tooni paigast ära aga kõrge e on peaaegu täpselt hääles.

Vastus:
Raiud raskelt madalamate keelte peal ja kõige peenemat ei puutugi või on ehk
ülejäänud timmerid kulunud peale selle kõrge e.
Täpsemalt teadmata on raske õiget vastust anda aga võimalused on veel sellised...
Jämedamate keelte peal on ikka rohkem pinget, kui peenikese peal seega võivad täpselt samas seisukorras timmerid natuke järgi anda jämedamate keelte pinget taludes.
Mõnedel kitarridel on kohe teada selline eripära, et vajuvad kergesti häälest ära.
Selge on see, et kitarri tuleb aegajalt üle häälestada. Äkki oled lihtsalt liiga jämedate keelte komplekti peale lajatanud?
Aga äkki on Su repertuaar selline, et kasutad mingeid venitusi rohkem nende jämedate keelte peal vms.
Rääkisime Angus Youngiga just Sinu keelteprobleemist. Ta arvas ka, et kui Sa mingit lolli setupi viga ei ole teinud näiteks keelte valikul ja aparaat pole ära kurnatud, siis ei tohiks kitarril midagi viga olla. Põhjus peitub Sinu mängustiilis ja/või keeltekasutuses. No ja selles ei ole midagi imelikku, kui kitarri aegajalt häälestada tuleb. Häälestust tasub kontrollida praktiliselt peale iga lugu. Kogenud kõrv kuuleb häälestusvea ära tõmmates korra sõrmega üle lahtiste keelte.


Comments:
1 võimalus:
Häälestus võib ära minna ülemise sadula tõttu. Kui keeled (eriti jämedamad) üliväga tihedalt soones istuvad ja siis mingeid venitusi teed, kiiluvad kinni väheke. Proovi grafiidi puru viilida keelte alla sinna sadula pragudesse. Ja ära sadulat liiga-agara parandamise ära riku :)
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Alates 24. November 2005.