esmaspäev, juuni 20, 2005

 

Päikeja Kuu horisondil vahest nii suured

Küsimus:
Miks on Päike ja Kuu horisondi lähedal mõnikord väga suured?

Vastus:
Kuna Päike ja Kuu on tegelikult vett täis õhupallid, mida valgustatakse tagant poolt taskulambiga, siis Maa gravitatsioon venitab nad suuremaks, kui nad maapinnale ligemale jõuavad.
Tegelikult peaks küsimus olema: Miks Päike ja Kuu _näivad_ suuremana horisondi lähedal.
Selle kohta on palju teooriaid ja selle üle on vaieldud juba paar tuhat aastat.
Tihti väidetakse, et õhtune ja hommikune õhuniiskus on suurem ja põhjustab atmosfäris luubiefekti. See on vale. Too niiskusest tekitatud luup venitab päikese-kuu laperguseks aga ei suurenda.
Tõsisemalt võetav teooria ütleb, et otse üleval näivad nad väiksemad, kuna pole ühtegi otsest lähedalasuvat objekti, millega võrrelda. Kuna loojudes on taevakeha metsa või majade kohal, siis lihtsalt me tajume teda suuremana.
Selle väite tõestamiseks soovitatakse:
1) võta pulk ja mõõda sirge käe otsas päikese läbimõõt päeval (kuu läbimõõt öösel) ja siis sama pulka kasutades mõõda läbimõõt tõusu/loojumise ajal. pidavat olema sama suur.
2) vaata loojuvat Päikest/Kuud läbi WC-paberi rulli või paberisse tehtud nõelaaugu kaudu (et ellimineerida referents objektid).
3) vaata merre loojuvat / merest tõusvat Päikest/Kuud külili lamavas asendis. Mingi vana teooria väidab, et tegemist on pea kuklasse kallutamise ja silmade anatoomilise eripära koostööga.

Mina ei usu ühtegi neist, kuna...
a) Referentsobjekti mõju puhul peaks paistma päike hetkeliselt suuremana, kui lennuk ta eest läbi lendab enne maandumist ca 200m kõrguselt ütleme.
b) vaadates tõusvat/loojuvat Päikest/Kuud erinevatelt kõrghoone korrustelt (kuna referentsobjektid asuvad visuaalselt taevakehast erinevatel kaugustel) peaks sama taevakeha näima erineva suurusega igalt korruselt. SAS Radissoni lobby bar-ist ei räägi, seal näeb piisava klotsi lauanurgale ladumisel päikest ja kuud ja kõike muud suvasuuruses absull.
c) hundiratast tehes peaks päikese suurus vetruma nagu seebimull.

PS: Huvitav, et hotellivallast veel küssasi pole.


Comments:
samal teemal on kirjutatud ka piiri taga (linkisin ta endale ära):
http://voyag.blogspot.com/2005/06/valged-d-ja-tiskuu.html
 
Täiesti usutav, et selle nähtuse kohta palju kirjutatakse. Probleem on vähemalt paar aastatuhandet vana.
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Alates 24. November 2005.