esmaspäev, juuni 27, 2005

 

Pikad sportlased

Küsimus:
Kas oskad öelda palun, kas näiteks korvpallurid ja võrkpallurid on pikad sellepärast, et nad mängivad korv/võrkpalli või mängivad nad neid mänge sellepärast, et nad on pikad? Ühesõnaga, et kas need mängud n.ö. venitavad nad pikaks, soodustavad kasvamist või mitte?

Vastus:
Need spordialad ei venita kohe kindlasti mitte. Varajas nooruses kõvasti hüppama hakkajad pigem pärsivad hüppamise ja põrutamisega oma liigeste arenemist ja luude kasvu.
Räägitakse, et kui poisslaps on 2 aastasel sünnipäeval meeter pikk, siis võib korvpalli trenni panna. 2-aastase poisi kasv pidavat olema pool tema täiskasvanu kasvust.
Teine asi on jälle see, et hirmus pikk parmulatt ei pruugi hästi kossu mängida. Liikumise kiirus või peopesa suurus mängib siin ka oma rolli. Sabonise tüüpi mehi on vähe. Lühemad mehed nagu Pehka ja Kuusmaa võivad hästi korvpalli mängida. Küll aga on neil hea mängu eelduseks teised omadused. Juhtiv tüüp, hea kordinatsiooniga, platsi nägemine. Mõlemal on suureks eeliseks kõva tuharalihas, eriti Kuusmaal. Earl Boykins on ainult 1.65 pikk, muide. Tema purustas sel aastal NBA rekordi lisaajal visatud punktide asjus - 15.
Võrkpallurite asjus tean kindlalt väita, et kui pisikesest peast pidevalt spordi mõttes mängima hakata, siis peopesa areneb suuremaks. Eriti laiuses. Kui tantsupeol võtad klassikalise tantsuhoiaku - vasaku käega naise paremast käest, siis peopesa suure laiuse järgi võid naisvõrkpallurid ära tunda 90% tõenäosusega. Täpselt nagu kehaehituse järgi on võimalik ujujaid tunda.
Kokkuvõtteks: pikk kasv on nendel aladel eeliseks, kuid need alad ei ole pika kasvu soodustajad.


Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Alates 24. November 2005.