teisipäev, mai 24, 2005

 

Kuidas kassnäeb?

Küsimus:
Tere Vastuse-Vadim:) Mul selline küsimus, et kas kass näeb maailma
must-valgelt või värviliselt?

Vastus:
Kassid näevad umbes sama hästi, kui inimesed. Mõningatel juhtudel isegi paremini.
Kassi silm on rohkem orienteeritud liikumise avastamisele, see on vajalik saaklooma jahtimiseks. Kassi silmad näevad ka kolmedimensionaalset pilti. Arvatavasti küll mitte nii hästi, kui inimese silmad, aga nad suudavad väga hästi (ilmselt isegi paremini, kui inimesed) hinnata kaugust.
Kassi silma pupill on ovaalne, mis võimaldab silma ava kiiremat regulatsiooni ja lubab silmamuna sisse rohkem valgust, kui inimese silm.
Enamus kasse on mõnes mõttes lühinägelikud. Silma ehitus aitab neil paremini näha ligidal asuvaid objekte. Jällegi see jahipidamisest tingitud bioloogiline eripära. Kassil on vaja näha neid kiiresti liikuvaid objekte, mis asuvad lähedal. Kaugus on määratud kassi liikumiskiiruse ja saakobjekti peitumiskiiruse vahe suhtega kassi objektini jõudmise aja suhtes.
Üldiselt ei huvita kassi objektid, mis asuvad kaugemal kui 40m. Vähesed kassijahtijad suudavad läbida sellise vahemaa kiiremini, kui kass suudab peitu pugeda.
Kass usaldab väga palju oma kuulmist ja pisimagi krõpsu puhul on ta suuteline leidma krõpsu tekitanud objekti, kuna tema silm on orienteeritud väga väikestele liikumistele.
Vastus küsimusele, kas värviline või mustvalge on:
Värviliselt.
Päris kindlasti ei ole kassi maailmavaade mustvalge. Kass suudab reageerida värvimuutusele. Keegi ei tea veel päris täpselt mis see värvigamma on, mida näeb kass (või mõni teine loom). Paistab, et inimesega (peaaegu) täpselt samat värvigammat näeb ainult Simpans.
Füüsikaseadustest tingituna on kassi maailmapilt mustvalgem pimedas ja värvilisem valges. Mine proovi oma värvitundlikust pimedas, sama lugu.


Comments:
Kassid ei näe punast värvi, seda tean öelda kindlalt
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Alates 24. November 2005.